پاوت

بررسی لنگش در گاو

 

لنگش در گاو

لنگش در گاو

لنگش به معني التهاب بافت عروقي مي باشدو يك بيماري غير عفوني است

اين بيماري اقتصادي محسوب مي شود و بر اثر عوامل عفوني ،تغذيه اي و محيطي ايجاد مي شود

از علايم اين بيماري اين است كه از يك راه رفتن غير عادي در دام شروع مي شود مانند راه رفتن با پشت خميده و توزيع نامتعادل وزن روي دست و پاهاي دام ؛ در بعضي مواقع دام نمي تواند دست و پا هايش را به طور كامل حركت دهد و با تشديد اين علايم دام زمين گير و قدرت حركت خود را از دست مي دهد كه باعث مي شود دام نتواند به سر آخر يا به سمت سالن شير دوشي رود و قدرت غذا خوردن را از دست مي دهد

لنگش پس از ورم پستان ،دومين بيماري پر هزينه ي گاوداري هاست

لنگش باعث كاهش حدود٣٢٠كيلوگرم شير در هر دوره ي شير واري مي شود و گاوهايي كه لنگش دارند علايم فحلي ضعيفي نشان مي دهند

در گاو هاي نر لنگش مزمن ممكن است باعث عقيمي در قدرت باروري ايجاد كند

در دامداري ها عمدتا به طور منظم گاهي در فارم هاي بزرگ حتي هر روزه دام ها در يك مسير خاص به عنوان مثال در زمان خروج از سالن شير دوشي تحت كنترل قرار مي گيرندو سيستم هايي وجود دارد براي نمره دهي به حركت دام و اين نمره از ١تا٥ است كه شماره ي ٢شروع علايم و ٣ به بالا نشان دهنده ي لنگش با شدت بيشتر است

در نمره دهي پيش از اينكه دام ها به درجات بالاتر(٣) برسند شماره ي آن ها بايد يادداشت شود تا به سم چيني هدايت شوند

در سم چيني دام معاينه مي شود و در صورتيكه زخم يا جسم خارجي در پا يا خود سم باشد يا سم تغيير شكل داده باشد و رشد بيش از حد كرده باشد معاينه مي شود و سم اصلاح يا مداوا مي شود واين عوامل باعث جلوگيري از تشديد بيماري مي شود و ضرر اقتصادي كمتري براي دامدار وارد مي شود

نخستين راه براي پيشگيري استفاده از حمام ضدعفوني سم است كه دام با تواتر زماني خاص و محلول هاي ويژه در آن حركت كند

درمان موضعي و برخي از اقدامات بهداشتي مانند استفاده از شعله دادن و ضدعفوني كردن در سطح فارم كه عوامل بيماري را به حداقل مي رسانند

نمره دهي به حركت دام و كنترل تغذيه اي مي تواند از بروز لنگش جلوگيري كند

لنگش هاي مزمن را مي توان با سم چيني منظم هر ٣تا٤ ماه يكبار برطرف نمود و گاوهايي كه مشكل پاي آن ها درمان پدري نيست معمولا از گاوداري ها حذف مي شوند

در محيط هاي صنعتي دام ها در بستر هاي سخت مانند بتن حركت مي كند پس دائم بايد برسي شود كه به دام آسيب وارد نشود

موفقيت كنترل بيماري لنگش با موفقيت دامدار در توليد شير و توليد مثل ارتباط مستقيم دارد

عامل تغذيه اي در لنگش :گاهي به دليل استفاده بيش از حد برخي جيره ها هيستامين توليد مي شود و اين عامل باعث پر خوني در ناحيه ي سم و آسيب هاي خاص مي شود كه از طريق اصلاح جيره مانيتورينگ جيره و كنترل برخي پارامتر ها كنترل مي شود

كف جايگاه بايد صاف ، صيقل ، و داراي ترك خوردگي نباشد

 

منابع: آژند دام ، ويكي پديا، ماهنامه دام

 

این متن رو خانم دکتر مریم فقیه عبدالهی برامون فرستادن که بسیار متشکریم از ایشون.برای خوندن سایر مطالب ایشون کلیک کنید.

 

فیسبوک توییتر گوگل + لینکداین تلگرام واتس اپ کلوب

ads

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *